Musikforelsket: Hvem bestemmer hvad du forelsker dig i?

beiberpic.jpg
Det gør du, selvfølgelig. Eller, det er der i hvert fald ikke andre der gør. Men der er en hel masse der der gerne vil blande sig i, hvilken musik du bliver præsenteret for. Og dermed hvad du potentielt forelsker dig i.

Men lad mig lige starte med at skille to ting ad: Jeg skelner mellem musikforbrug og musikopdagelse. Musikforbrug er, når du sætter yndlingsvinylen på anlægget eller hører din løbeplayliste, med musik du kender. Musikopdagelse er, når du bliver præsenteret for musik du ikke kender, på en måde så du knytter dig til den og vender tilbage til den igen.

Musikopdagelse er, hvad det her skal handle om. Fordi det er i rivende udvikling - og fordi det er møgspændende.

At internettet har fragmenteret vores medieforbrug og flået gamle forretningsmodeller fra hinanden, er forlængst en kliché. At adgangen til musik er nemmere end nogensinde før, tager vi også allerede forgivet. Men hvad det betyder for den måde vi opdager ny musik, har vi kun set begyndelsen af.

Spotify og deres streamingsøstre har indtaget musikbranchen med rekordfart og arbejder ihærdigt for at blive dem der lægger logo til, når du forelsker dig i ny musik. YouTube, der i udgangspunktet var tænkt som en slags hjemmevideoplatform, har udviklet sig til et kæmpestort musik(video)arkiv og lægger som regel navn til, når (ny) musik deles på sociale medier. Og radioen, der tidligere havde noget der lignede monopol på udbredelsen af ny musik, er stadig en vigtig spiller, og udvikler sig langsomt men sikkert ud af radioen.

Det er altså super relevant i et brancheperspektiv, men det er også interessant for den almindelige forbruger, fordi virksomhederne bag de platforme du formentlig bruger, lige nu spekulerer i stort stil i, hvordan vi alle sammen skal opdage musik i fremtiden - altså lige om lidt.
Og musikopdagelse er både en personlig og social affære.

Jeg har reflekteret over mine egne vaner på det seneste, og i mit tilfælde opdager jeg ny musik på en række måder:

Sandsynligheden er, at du bruger musik til alt muligt. Som stemningsskabende baggrundstapet, centrum for fest og som noget æstetisk og identitetsskabende. Men er du opmærksom på hvornår du bliver præsenteret for ny musik - og hvad der gør om du forelsker dig i den? (Udover det åbenlyse - musikkens kvalitet)

Jeg ved, at pladeselskabers Spotify-playlister, specialiserede vinylforhandlere og sponsorerede blogs er nøglen for andre. Hvad virker bedst for dig?

Kommentarer og gode links -> Twitter: @jonasdelfs

Hvad angår billedet - nej, pigerne går formentlig ikke aktivt på musikopdagelse. Her er der helt andre kræfter på spil.

 
15
Kudos
 
15
Kudos

Now read this

P3 Guld 2014: Sådan så årets Bedste tv-event ud på Snapchat

P3 Guld 2014 var årets bedste tv-event. Det er juryen bag TV-Prisen blevet enige om. Stort tillykke til alle involverede. Men P3 Guld var også affyringsrampe for P3’s Snapchat-profil [drp3radio]. Forhistorien er kort: I marts da vi... Continue →